Thursday, October 28, 2010

Lightnur's Life Journey: What is Cerebral Palsy?

Lightnur's Life Journey: What is Cerebral Palsy?: "Taken from here. Cerebral Palsy If your baby has trouble learning to roll over, sit, crawl or walk, see your pediatrician. Delays in devel..."

Tuesday, October 26, 2010

penghargaan dan perhatian.....

Edward De Bono ada berkata "Manusia ini selain memerlukan keperluan asas seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal mereka juga perlukan keperluan fisiologi antaranya penghargaan dan perhatian..."

Ngapa pula guna teori edward do bono pulak ni..?? bukan apa dah lama tak update blog ni.. tapi selalu berlegar2 melawati blog kawan2... Membaca blog ita, ina, maiyah, muha, water lily, kak nurul, sue allen dan lain2 lagi membuatkan aku rasa dekat dengan mereka semua walaupun ada diantaranya tak pernah bersua muka. Dan aku ni mmg malas nak komen tapi suka baca komen, walaupun komen di blog orang lain... kadang2 meleleh air mata baca komen2 tersebut..

apa yang aku nak cakapkan di sini ialah apa yg edward de bono katakan adalah benar kerana komen2 sahabat2 di blog memang banyak memberi semangat kepada kami... seolah2 kami dan anak2 dihargai dan wujud dimata mereka.... ya itulah maksud fisiologi yg aku faham...

Terima kasih kawan2....

Monday, August 16, 2010

selamat hari jadi mama.

selamat hari jadi yang ke 37, mama!
- dari kakak dan adik..


tahun ini sasterawan negara atok A. Samad Said dan isteri nenek Shidah menyambut bersama.

Sunday, April 18, 2010

aku dan kamu

SELAMAT MENONTON Short Movie dari Babah pasal "Aku dan Kamu"


video

Wednesday, April 07, 2010

adik 7 tahun


kaka, mama dan babah ucapkan "hepi besday" kepada adik yang 7 tahun hari ni..

Thursday, March 18, 2010

tolong sebarkan

18 Mac 2010

Bantuan Ikhlas Pembedahan - Puan Haryani

2 Rabiulakhir 1431H
Email : Ramzuzzaman Yusoff

Assalamualaikum wbt Ustaz.

Saya ingin memperkenalkan diri saya. Nama saya Ramzuzzaman Bin Yusoff, asal dari Kota Bharu Kelantan dan sekarang berniaga di Shah Alam No Telefon 019 962 3886. Sekarang saya bergiat dalam kegiatan Pembangunan Ekonomi Muslim - Bantu Muslim Menggunakan Cara kedua selain dari pinjaman Bank untuk memulakan perniagaan. Saya jalankan promosinya di Facebook.

Salah seorang rakan Facebook tampil menyatakan bahawa beliau menghidap masalah saraf yang serius. Terpaksa menjalani pembedahan di USM. Merujuk dari perbualan telefon antara saya dan wanita tersebut (seorang ibu tunggal 3 anak - kini di sara oleh ibunya seorang guru yang terpaksa bercuti selama lebih 3 bulan), beliau bakal dibedah pada 18hb Mac 2010.

Saya telah melancarkan Program Bantuan Ikhlas Pembedahan Puan Haryani di Facebook. Tetapi feedbacknya amat tidak memuaskan. Sehinggakan jumlah wang yang terkumpul untuk pembedahan esok (RM8++) masih tidak mencukupi. Oleh yang demikian, saya telah berusaha bersama-sama dengan rakan2 FB yang lain untuk mendapatkan sumbangan ikhlas dari mana2 badan atau NGO serta para Menteri yang terdapat dalam senarai Facebook saya. Namun amat kecewa apabila kebanyakkannya menolak untuk membantu.

Saya sangat berharap, Ustaz mampu membantu meringankan bebanan Puan Haryani ini. Pertolongan Ustaz, saya harapkan mendapat balasan dari Allah swt.

Di sini saya lampirkan bersama gambar beliau dan sijil dari Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian sebagai pengesahan masalah kesihatan beliau.

Nama: Haryani Mat Hussin.
No Account RHB Islamic Bank: 1-62139-0006744-7
Maybank: 164034266923
No. Telefon: 014 725 7787

Nota: Setakat hari ini PTMB adalah antara mereka yang telah menziarah dan memberikan bantuan kepada Haryani.

P.S: Ustaz juga boleh jenguk ke ruangan Facebooknya untuk meninjau sendiri kehidupannya dan update kesihatannya di
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000311515392















Friday, March 12, 2010

Tuhan sayang Moeha..

gambar di bawah ialah abang Moeha, 31. Anak saudara penulis buku politik- Pak Habib (Syed Hussein Alattas).

3 bulan tidak apdet blog membuat mama tertanya-tanya apakah khabarnya abang Moeha. Rupa-rupanya abang Moeha dah hampir 10 hari terlantar di wad 7u, PPUM. Dikesan ada batu karang di hempedunya. Sewaktu batu disedut ambil dari dalam badannya, pankreasnya pula tercedera. Akibatnya abang Moeha sudah lebih sebulan tidak boleh makan.
Sebenarnya abang Moeha ada tumor di dalam kepalanya. Ketumbuhan tersebut mengenai saraf penglihatannya dan abang Moeha tidak dapat melihat dengan jelas lagi. Kedua kakinya juga sudah kebas. Babah seperti kehilangan kata-kata sewaktu mengunjungi abang Moeha Ahad lepas. Abang Moeha manusia hebat. Dia kelihatan lebih sihat berbanding bertemu beberapa bulan lalu selepas kimoterapi. Abang Moeha ceria dan kuat semangat. Tiada cerita sedih darinya.
"Ini pengalaman baru saya!" kata abang Moeha.
"Selepas pankreas saya sembuh, pembedahan merawat batu hempedu akan dijalankan. Dan kata Doktor mungkin saya akan pakai lampin juga selepas itu. Hempedu fungsinya memproses lemak. Mungkin saya akan terkena cirit-birit sejam selepas makan. Well, itu pengalaman baru dalam hidup saya nanti, hahahah!"

Lihat, abang Moeha masih boleh ketawa. Begitu juga apabila menceritakan peluang sembuh tumornya.
"Doktor kata susah, tapi Doktor bukan Tuhan. Hahaha!". "Ini hidup kita, asalkan God bless us!"
Oleh kerana tak boleh makan, mama hadiahkan teddy bear. Abang Moeha ketawa. "mesti adik saya yang taruk bear ni dalam kereta nanti!". Abang Moeha sebenarnya dilahirkan kembar. Kembar perempuannya telah meninggal dunia 10 tahun lalu kerana barah payudara.

Kakak dan adik kagum denganmu abang Moeha! Tuhan sayang abang Moeha..

Saturday, February 27, 2010

terima kasih Sara!

Terima kasih Sara kerana sudi datang ke kafe kami. Sayang kakak dan adik tak dapat jumpa. Cuaca panas sangat, mama dan babah tak bagi kami keluar rumah.

babah bersama Sara yang comel


terima kasih uncle Farid dan Auntie Ita, lain kali datang lagi. Ada masa kami ke rumah Sara. Hari tu kami tak dapat datang.

Salam sayang!

Thursday, February 11, 2010

mari ke U.k5 kafe kami!

Kakak: Mama mengorak langkah membuka kafe yang terletak di G-18-GB, Jln Prima Saujana
2/D, Tmn Prima Saujana, Kajang berhampiran pasaraya Giant Kajang..

Adik : Selamat dilancarkan Jumaat lepas 5 Februari. Terima kasih kerana sudi hadir. Juga
Pak Cik Nik dan Pak Cik Pyanhabib yang membuat persembahan malam tu..

Kakak : Mama masak sendiri dan yakinlah ia Halalun toyyiba!
Adik : Tiada bahan perasa digunakan..
Kakak : Terima kasih juga kepada kawan2 babah dan mama yang datang setelah membaca di
blog dan facebook.
Adik : Ummu Asiah dan Pak Cik Bad pun datang!

Kakak : Oh ya! Menu istimewa mama ialah masak lomak lado api ayam biasa atau ayam
kampung, daging salai atau pun ikan keli salai. Ala carte atau pun set. Masak lomak lado
api boleh diminta tahap kepedasannya sama ada biasa atau maksimum.

Adik : Kerana mama akan masak sebaik dipesan dan ia akan dihidang panas
menggelegak dalam claypot.

Jom Datang!

Monday, February 08, 2010

Annisa 9 tahun

Adik mengucapkan Selamat Hari Jadi untuk kakak...



Kakak mengharungi berbagai cabaran dalam usia 9 tahun. Beberapa kali jatuh sakit hingga badan susut, pembedahan dan bermacam2 lagi...

Alhamdulillah, kakak kini sihat.

Wednesday, January 20, 2010

cerita 1, cerita 2, cerita 3

cerita 1

20/1/10
Hari ini kakak dan adik tak berapa sihat. pagi tadi pi klinik bawak balik ubat macam orang baru balik dari shopping. macam2 ubat dan banyak2 masaalah, masaalah yang paling berat ialah nak bagi A&A makan ubat... uh tension... dalam bab ini aku selalunya surrender dan babah merekalah yang akan ambil alih tugas yang sangat berat ini... sbb setiap kali bagi a&a ubat kesabaran aku pasti jatuh ketahap -0...

semenjak malam semalam kami suami isteri tak tidur kerana a&a sesak sbb terlalu banyak kahak dan hidung mereka tersumbat sebab selesema... oleh itu kami kena pastikan mereka berdua selesa. antara tugas yang perlu dijalankan apabila keadaan ini terjadi ialah menyedut kahak dengan menggunakan mesin penyedut kahak dan memberi mereka nebuliser setiap 2, 3 atau 4 jam sekali mengikut keperluan mereka.

Kalau pagi tadi aku terus ke hospital A&A pasti akan ditahan di wad. Aku sebenarnya paling boring nak duduk wad lama2 jadi seperti biasa kami akan jumpa dulu doktor panel di klinik yg biasa kami pergi... doktor ni dah faham sangat keadaan A&A sementelah doktor ni ada mempunyai adik yg menghidap cp juga jadi senang bercerita dengan beliau.

Tapi jangan risau Annisa dan Annur dah bertambah ok.. mak diakan pakar (gurauan syok sendiri)... ha ha ha .

---------------------------------------------------------------------------------
cerita 2

Kerana kehadiran Annisa dan Annur aku banyak belajar... tentang diri sendiri, kehidupan, persahabatan, persaudaraan dan tentang orang lain. aku suka menjadi pemerhati dan aku lebih sensitif pada persekitaran.

Melihat pada keadaan sekeliling aku kadang-kadang takut jika aku dikurniakan oleh Allah seorang anak yang normal, sihat dan bijak. Jika itu berlaku aku tidak yakin aku boleh menjadi seorang ibu dan manusia yang adil pada anak, diri sendiri dan pada Tuhan..... Maaf aku tak maksudkan orang lain aku hanya berkata tentang diri ku... Mungkin ada orang akan kata aku berfikiran negatif tapi aku lebih senang dengan keadaan sekarang.. bak kata pepatah alah bisa tegal biasa... inilah hidup ku inilah yang telah Allah tentukan untuk ku dan aku bahagia dengan keadaan ini....

Apakah aku redha dengan apa yang Allah kurniakan pada ku? aku tiada jawapan biarlah Allah yang menentukannya kerana sesungguh Dia maha mengetahui isi hati ini. Hanya Dia yang tahu.....

---------------------------------------------------------------------------------

cerita 3

Cerita ini terjadi pada pagi sabtu minggu lepas berlaku di sebuah restoran. 2 buah keluarga yang berasingan pada waktu yang sama.

keluarga A mempunyai 2 orang anak, seorang lelaki dan seorang perempuan umur lingkuangan 3 ke 5 tahun... aku rasa sedih kerana sepatutnya anak2 yang sedang membesar ini diberi sarapan yang berkhasiat tetapi tak tahu atas apa alasan anak2 ini di beri oleh ibu mereka maggie goreng sebagai sarapan.... dan lebih kasihan sang ayah dengan selamba menghadiahkan pada anak2 asap rokok yang tak lekang dari bibir.. apakah ini yang dikatakan kasih dan sayang?

keluarga B. mempunyai 2 orang anak juga. seorang dlm lingkungan 15 tahun dan seorang lagi dalam lingkungan 7- 8th... anak yg kecil terlalu leka bermain game dengan menggunakan handphone pada waktu yang sepatutnya diperuntukan bersama keluarga. dan si ibu begitu kasihkan anak ini menyuapkan anak ini roti canai... mungkin pada pandangan biasa tidak ada apa yg salahnya tapi bagi aku perlakuan ini begitu janggal dan dlm agama sendiri menyuruh kita berdiam diri.... mengapa berdiam diri??? dan anak ini sudah besar dia perlu belajar berdikari dan mensyukuri nikmat yang dikurniakan. dan pada akhirnya apa yang aku lihat makanan yang dipesan terlalu banyak berlebih dan aku sedih kerana berlakunya pembaziran sedangkan di luar sana terlalu ramai yang hidup dalam kelaparan.. apakah ibubapa sekarang tidak menerangkan pada anak2 tentang sunah dan adab makan seperti orang2 tua kita dahulu selalu berpesan "hormati rezeki...."

dua cerita di atas hanyalah untuk renungan dan supaya kita sama2 jadikannya sebagai tauladan.... hanya peringatan untuk diriku sendiri.

Sunday, January 17, 2010

Susan Boyle: Ikhlas

Pertama kali menonton klip ini pada pertengahan tahun lepas apabila disarankan oleh kak Mazlina dari Terengganu, aku terdiam seketika. Kagum... kenapa ?

Susan Boyle orang kampung - aku pun tak tahu dari mana daerah kampungnya di Britain tu tapi apa yang menarik dengan Susan Boyle ni ialah bakat, keberanian dan kekampungan dia. Sebelum dia membuka mulut untuk menyanyikan lagu I dreamed a dream ni baik juri mahupun penonton memandang rendah pada beliau... lihatlah betapa tak beradabnya orang putih ni mencebik beliau apabila beliau mengatakan mahu menjadi penyanyi profesional dan idolanya ialah Elaine Paige (aku pun tak tahu siapa penyanyi yg dimaksudkan, betul ke ejaan nama?).

Susan Boyle membuatkan aku terfikir bahawa selama ini betapa kita selalu menilai orang dengan imej luaran. Betapa selalu kita membuat ukuran keupayaan seseorang dengan pencapaian akademik, kecantikan dan kealiman luaran seseorang itu.

Ayuh... masih ramai Susan Boyle di luar sana... keluarlah dari kepompong yang membelenggu. Kenali potensi diri anda. Bermulalah dengan niat "LillahiTaala", ikhlas dan jujur dengan apa yang kita mahu. Pasti kita akan berjaya... dan kejayaan itu bukan mudah, pasti ada onak dan cabarannya tetapi manis dan indahnya kalau apa yang kita impikan itu menjadi kenyataan. Jadikan semangat Susan Boyle ini sebagai contoh untuk kita bermula. Yakin diri dan tutupkan mulut mereka dengan kehebatan kita yang sememangnya telah lama tersembunyi di dalam diri seperti Susan Boyle menutup mulut Simon.

p/s kalau aku rasa down aku selalu juga layari youtube dan dengar lagu nyanyian susan boyle ni... I dreamed a dream ni. tapi jangan terus bermimpi dan berangan tanpa apa2 tindakan nanti jadi Mat Jenin.



video

Friday, January 15, 2010

Jangan sedih dan Terima kasih kawan-kawan


Sudah sekian lama tak mengupdate blog A&A ni.. entah mengapa terasa sangat malas. mungkin penat dengan tugas harian dan aktiviti luar yg tak pernah habis2. tetapi dalam pada itu aku tak pernah lupa membuka blok kawan2. blog ita, ina, moeha, waterlily, pak kasim, light nur, afiaqah, yatie dan lain2 lagi. Banyak ilmu yang aku dapat demi memperbaiki pengetahuan ku tentang anak2 istimewa seperti annisa dan annur... dan ketahuilah aku juga meminjam semangat kalian dalam melalui kehidupan yang mencabar ini.

Entah mengapa terusik hati membaca coretan di blog ina dan ita seperti mengetahui dan faham perasaan mereka kerana aku pernah dan masih serta akan atau mungkin berterusan diduga dengan perasaan dan dugaan yang kalian hadapi (seperti yg mereka coretkan).... kepada adik2 ku ini aku berharap kalian berdua tetap tabah dan terus istiqamah dalam menjaga puteri2 kalian. dan aku pasti kalian amat kuat kerana sesungguhnya Allah tidak akan menduga kita jika kita tidak mampu menanggungnya... pejam celik aku pun tak sangka dari mana kekuatan dan semangat ini datang sesungguhnya inilah perancangan Allah untuk kita...

kepada mama afiqah dan lightnur.. dari blog anda banyak yang dapat ku pelajari.. banyak sekali benda2 yang aku tak tak tahu kalian memberikan jawapannya dalam tulisan kalian.. terima kasih banyak..

kepada pak kasim, walaupun kita dekat satu daerah tapi kita belum berkesempatan untuk berjumpa. kami sekeluarga mendoakan pak kasim sihat dan gembira selalu. kekuatan dan semangat pak kasim kami jadikan pegangan.

Moeha, bila teringatkan adik ku yang seorang ini entah kenapa hati ku terusik dan air mata pasti akan bergenang. akak mahu moeha terus kuat dan bersemangat kerana kekuatan dan semangat itu sahajalah ubat yang paling mujarab dik... gembira dan senyumlah selalu dik.

begitu juga dengan waterlily... kita tak berkesempatan bertemu... walaupun dlm minat yg sama dan selalu menghadiri program yg kami selalu juga pergi tapi belum ada rezeki untuk bertemu... semoga anda terus kuat.

yatie. coretan mu pasti menghiburkan sesiapa pun yg membacanya... semoga bahagia di sana.

kepada kak mazlina terima kasih atas bantuan mu dengan memberi Alat Bantu Mengajar untuk A&A dan tak ada apa yg boleh kami balas hanya kepada Allah sahaja kami berdoa semoga kak maz dan keluarga diberkati Allah sentiasa.. walaupun saya tak dapat merealisasikan apa yg kak maz ajar pada saya kerana ah.. alasan manusia sering beri alasan... terlalu banyak alasan bak kata pepetah hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. saya malu juga pada diri sendiri dan kak maz. maafkan saya.

Kepada Caah dan Kak Hasnah gombak terima kasih atas keperihatinan anda.. budi baik dan jasa kalian tak pernah kami lupa.. semoga kalian dilimpahi kebahagian dalam hidup

Cikgu jane terima kasih kerana sudi datang ke blog ini... kepada semua pembaca yg melayari blog ini terima kasih banyak2. aku bukanlah seorang penulis yg baik, cuma menulis dari gerak hati dan apa yang aku rasa... walaupun kadang2 lebih banyak bercerita tentang diri sendiri daripada cerita A&A jadi kalau tak sedap jangan kutuk ha ha ha ha..


p/s : pagi ni ada masa terluang aku sempat kemaskinikan blog A&A... dah lama nak buat tapi, oleh kerana kelembapan aku dlm IT ni membuatkan semua perancangan selalu tergendala. Penghargaan pada yg sahabat2 yg pernah masuk ke blog ini aku linkkan blog anda di sini.. terima kasih

Wednesday, January 13, 2010

FOTO TERKINI KAKAK DAN ADIK

Setelah sekian lama blog ini ditinggalkan bersawang dan seperti tak bertuan.... jadi untuk seisi permulaan setelah berehat panjang saya upload gambar terbaru kakak dan adik untuk tatapan semua itupun jika ada yang rindu pada mereka berdua.... Alhamdulillah mereka berdua sihat dan ceria.... kakak makin tembab dan adik seperti biasa... kuat tidur dan suka tersengeh.

"nak tahu syampo apa saya pakai"?


kakak tengah relax


kakak as a co-pilot


adik lena dibuai mimpi


kakak in the good mood


bersama babah dan mama masa pelancaran PDK


sukanya saya
biasalah adik memenuhi masa lapang dengan tidurrrrrrrrrrr


"tolong masukkan dlm blog ya mama

masih banyak gambar, akan diupload pada masa terdekat. Insyaalah. RAIKAN HIDUP!