Sunday, November 30, 2008

Demonstrasi, Reformasi dan Anniversary!

adik : apalah mama dan babah ni..cibuk berkongreslah,berniagalah sampai terlupa....
kakak : lupa apa? kan mereka bawak kita ke mana saja- majlis kendurilah, ceramahlah,
demonstrasilah....
adik : laa..bukankah semalam 29 nov? ulangtahun perkahwinan yang ke10?
kakak : yelaahh! mari kita ucapkan SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN KE 10.MOGA KEKAL HINGGA KE ANAK CUCU!!
adik : anak cucu? Hahaha!! kan kita ni "Rabiatul Adawiyah?" MOGA KEKAL HINGGA KE
AKHIR HAYAT!!
kakak : Betuull!! tengoklah gambar mereka bersanding 10 tahun lalu..huyoooooo!!Hihihi!!
adik : adik bengang juga tengok gambar tu...kenapa kita tak dijemput?
kakak : ...................!!



Friday, November 28, 2008

JKM Primitif?

setelah lama menanti akhirnya bantuan untuk OKU Terlantar untuk kami berdua diluluskan JABATAN KABAJIKAN MASYARAKAT. Minggu lepas babah pergi untuk mendapatkan bantuan tersebut..hari itu adalah hari penerimaan bantuan oleh mereka yang layak mendapat bantuan bulanan dan JKM sesak dengan orang ramai. Barulah kami tahu keadaan ini adalah biasa..

timbul pertanyaan apakah tiada cara lain? Kerana kebanyakan penerima bantuan mungkin susah nak datang dan terpaksa cuti untuk hari tersebut. Apatah lagi ada yang OKU dan terpaksa menunggu....kami faham penerima mesti membawa kad sah terima yang perlu ditandatangani pegawai yang menyampaikan bantuan tersebut tapi mungkinkah ada cara lain?

ini kerana sistem yang ala penyamun berbaris menerima gaji bulanan dalam Ali Baba Bujang Lapok ini amat berbahaya kerana pejabat JKM dan penerima terdedah dengan bahaya risiko ROMPAKAN yang semakin serius sejak akhir-akhir ini! Pengawalan keselamatan di JKM agak lemah dan mengundang bahaya!

tulisan ini sekadar satu cadangan yang perlu difikirkan sebelum terjadinya tragedi! terima kasih kepada yang ambil perhatian!

Tuesday, November 25, 2008

TERIMA KASIH TENAGA KERJA HOSPITAL SERDANG!

Adik : Aduss...! Ngerinya adik tengok kesan pembedahan kakak...
Kakak : Ye ke ? tak nampak pun? Camana pun kami ucapkan terima kasih kepada tenaga kerja Hospital Serdang..Dr. Sara dan pasukan pembedahan yang berjaya! Doktor bius, doktor pediatrik, pakar sawan, nurses wad 5B dan semua yang berjasa yang tak mampu kami bariskan di sini..Allah jua membalasnya!!


terima kasih kepada yang sms selepas membaca Suara Keadilan terbaru 26 Nov...Andalah penguat semangat kami!

Monday, November 24, 2008

KAKAK dah balik!

ISNIN- 8.30 Pagi.........



mama telefon dari wad bagitahu kakak dibenarkan pulang..syukur! Allah memang adil..kami gembira! adik nak belanja kakak makan spaghetty!

Friday, November 21, 2008

KAKAK memang kuat!!


setelah semalaman duduk dalam pengawasan ICU, kakak dipindahkan semula ke wad biasa dan sudah boleh makan lasagna tadi..

petang tadi kakak demam sedikit tapi tak membimbangkan..terima kasih tetamu yang datang melawat..berbagai-bagai penawar sahabat2 babah dan mama kirimkan..air zam-zam, air musoffa dan air bacaan dari darussyifaa'..

terima kasih! Allah juga yang membalasnya..

mama yang diserang denggi sudah pulih, walaupun agak lemah tetapi semangat dan kekuatan yang Allah berikan membuatkan dia lupa semua itu dan bisa menjaga kakak di wad dua malam berturut-turut..

KAKAK SELAMAT DIBEDAH!


ALHAMDULILLAH! TUHAN YANG MEMBERI NIKMAT!

kakak selamat dibedah dari 11pagi hingga 5.30 petang. stabil tetapi masih dalam pengawasan ICU..kakak dah sedar dan agak tenang. tak sangka dia KUAT!
TERIMA KASIH kepada semua yang prihatin..tak putus2 telefon dan sms..juga pak din mountdweller yang mencari berita terkini dari pak mat comot!
Mengiringi ke wad Cikgu Radzuan (sepupu ipar Dato Seri Anwar Ibrahim)..uncle Rodzi,Uncle Mat Comot, Mama Asiah dan Pak cik Hamidi,Mama Tam ,Bonda Long dan sepupu2 tersayang berserta Uncle yusof..juga pakcik ZUNAR dan isteri yang sms..ALLAH akan balas jasa kalian!

video

Wednesday, November 19, 2008

esok kakak operation!

10 pagi esok (Khamis ) kakak akan dibedah! Doakan selamat.
Terima kasih mama asiah dan Pak Cik hamidi K.bahagian PKR serdang menganjurkan solat hajat malam Jumaat lalu di surau An-Nur Bangi beserta Tn Hj Ghazali dan Qariah selepas kuliah Dr md nor Manuty..
Kawan2 mama dan babah yang sudi datang ziarah- Pakcik Mat Comot, pak cik "Aku" dan keluarga, Timb.Speaker Dun Selangor, Adun Kajang, Pak cik Aleyasak dan Makcik Mariam sekeluarga,pak sedara dan mak sedara serta sepupu-sepupu...
yang sms- ramai!!

KITA JUMPA LAGI! iNSYAALLAH!

Tuesday, November 18, 2008

KAMI YANG REBEL!

hari ini di wad- 12.00-2.00pm

Kakak : Babah! sekarang waktu melawatkan?
Babah : Ya..kenapa?
Kakak : Nampaknya tiada siapa melawat kita..apa kata kita melawat seseorang?
Babah : siapa?
Kakak : Mama dan adik!
Babah : hisy!! mana boleh curi keluar dari hospital?
Kakak : alahh! Babah kan kaki rebel? buktikanlah!!
Babah : isy! Budak ni mencabar aku pulak...

Maka terhasillah posting ni setelah babah dan kakak menyelinap keluar bagai fugitive,pulang ke rumah sebentar dan balik semula ke wad setelah tamat waktu melawat seperti tiada apa-apa yang berlaku..hehehe!!

p/s sebenarnya kakak tak berkata macam ni tapi imaginasi babah je..yang rindukan mama sebenarnya babah..hihi!!

Saturday, November 15, 2008

PEMBEDAHAN DITANGGUHKAN MINGGU DEPAN sebab kakak diserang sawan!

PEMBEDAHAN KAKAK DITANGGUHKAN MINGGU DEPAN SEBAB KAKAK DISERANG SAWAN!
pakar bius tak berani meneruskan operation kerana khuatir sawannya akan mengganggu perjalanan pembedahan.
masih di wad 5b Hospital serdang kerana kakak diberi rawatan untuk mengubati sawannya dulu..mungkin makan masa seminggu di wad...
mujur babah free..babah tunggu sepenuh masa!

Monday, November 10, 2008

SAH kakak akan dibedah Khamis ni!

esok Selasa saya akan dimasukkan ke wad 5B pediatrik Hospital Serdang sebagai persiapan untuk dibedah Khamis ni..sebab apa? rujuk entry sebelumnya..doakan segalanya baik!

dari,
ANNISA AFFANDI

Friday, November 07, 2008

kakak akan kena OPERATION!!

keputusan ct-Scan tadi menunjukkan terdapat sel mati yang kalau dibiarkan boleh menyerang tulang berhampiran otak..

Pakar mencadangkan kepada mama agar telinga kakak dibedah. Babah takde sebab berkursus. Isnin depan mama dan babah akan berjumpa pakar untuk mendengar penerangan yang lebih terperinci.
Menurut mama, pakar kata major operation ni memakan masa 2-3 jam juga dan jika seorang mak cik menarik diri untuk dibedah Khamis ini, mereka akan memasukkan nama kakak untuk dibedah pada hari itu. Tengkorak di belakang telinga kakak katanya akan digerudi dan akan dibedah. Risikonya sama ada muka kakak akan jadi sedikit senget atau mungkin takkan berlaku..

Adik berasa sedikit gementar...doakan semuanya berkesudahan dengan baik!

Monday, November 03, 2008

kami, cikgu baru dan mesin perangsang saraf!

kakak sedang dipakaikan mesin perangsang saraf
mesin perangsang saraf yang bernilai RM12ribu

Adik sedang diberi rawatan fisioterapi


Kami dapat cikgu fisioterapi baru dari India, Cikgu Anand yang menawarkan bayaran yang agak berpatutan untuk sesi latihan fisioterapi (tapi berpeluh jugalah babah dan mama nak cari duit). Dan Cikgu Anand juga menggunakan mesin perangsang saraf (Nerves stimulator) untuk merangsang saraf dan otot kami dari mengejang (stiffness).....ada juga orang kita menawarkan perkhidmatan fisioterapi tetapi agak mahal..bayangkan ada yang meletak harga satu sesi selama sejam RM80 seorang..kalau dua orang sudah tentu RM160 untuk satu sesi..

kalau nak baik, seminggu mesti sekurang2nya 2 sesi..maknanya seminggu RM320, sebulan?



......kami berazam untuk mendapatkan mesin tersebut yang berharga RM12,000.00! mama dan babah kena kerja kuat lagi nampaknya!

Sunday, November 02, 2008

Kakak dah keluar Wad

gambar- parut di telinga kakak menutup lubang telinganya dan menyebabkan air terkumpul di celah bahagian antara lubang. Jangkitan menyebabkan bernanah dan muka kakak membengkak


terima kasih ayahanda Mountdweller dan Pak Cik Mat Comot atas doa2 pak cik..Kakak dah keluar wad Jumaat hari tu..bagaimana pun follow-up akan berjalan dan kakak akan pergi buat CT-Scan Khamis ini untuk dilihat apakah ada sel-sel yang dah mati terkumpul dalam telinga. kata pakar,Sel-sel mati ini akan memakan sel-sel hidup dan ia boleh menyerang tulang yang hampir dengan otak..
harap-harap ia takkan berlaku!

dari,
kakak (An-Nisa)